svētdiena, 2015. gada 8. februāris

Manas rokas vienmēr Tev atvērtas.

Turpinu lasīt brīnišķīgo mammu stāstus un pieredzi bērnu izzināšanā un audzināšanā. Un jo vairāk lasu, jo vairāk pārliecinos par savu iekšējo sajūtu pareizību…
Šoreiz par pieeju bērnu dusmu mazināšanai un apturēšanai.
Alissa ir trīs zēnu mamma no Amerikas Savienotajām Valstīm. Savu radoši - iedarbīgo pieeju dusmu apturēšanai viņa sauc "Hug It Out".
Šī metode ir iedarbīga un ļoti palīdz tikt galā ar bērnu negatīvajām emocijām.
Izlasot šķiet, ka nekā grūta tajā nav, bet kā ir īstenībā?! Manuprāt, vecāku galvenais izaicinājums ir saglabāt mieru pie jebkuriem abstākļiem. Un ticu, ka dzīvē ir brīži kad ir grūti tikt galā ar savām, kā vecākā dusmām, nerunājot par īpašo pieeju bērna dusmām…
"Hug It Out" neatrisina krīzi, kura izraisīja bērnā dusmas, nemieru u.c. emocijas. "Hug It Out" aptur vai mazina krīzes brīža negatīvās emocijas, palīdz bērnam atslābināties un uzsākt sarunu par radušos problēmu.
Bērni ļoti jūt mūsu emocijas brīžos, kad viņi ir dusmīgi, nepaklausīgi vai raud. Šādos brīžos uz vecāku pleciem gulstas liela atbildība, atbildība par savu reakciju uz bērna uzvedību. Atbildība nelikt bernam sajusties atraidītam, atbildība likt sajust bērnam, ka viņš nav viens un viņu pieņem tādu kāds viņš ir: dusmīgu, raudošu, kliedzošu, uz zemes krītošu un pieprasošu.
Šāda bērna uzvedība mums signalizē, ka ir pārkāptas k-kādas bērna robežas. Bērnam var trūkt mīlestības, pieķeršanās un kopā pavadīta laika.
Alissa apskauj savus bērnus. Cieši piekļauj sev klāt un ļauj bērnam izrunāt savu sāpi. Viņa pietupjas uz ceļiem, atver rokas un gaida… Gaida kad mazais nāks viņas apskāvienos. Viņa stāsta, ka ir brīži kad bērns nevēlas nākt, turpina dusmoties un kliegt, bet Alissas rokas ir atvērtas un gaida. "Manas rokas Tev ir atvērtas. Es gaidīšu kad Tu būsi gatavs nākt!" - stāsta Allise, un pēc minūtes Viņš ir šeit, mammas apskāvienos. Pēc apskāviena un samīļošanas bērns sāk runāt mierīgi.
Manuprāt, tas ir liels darbs gan ar sevi kā vecāku, gan ar mazo mīļumbērnu, kurš mācās iepazīt un nodot tālāk savas emocijas. Tas nav viegli un prasa daudz iekšējā spēka, bet tas attaisnosies nākotnē.
Vecāku rīcība "Manas rokas vienmēr Tev atvērtas" atver vecāku sirdis un palīdz pāriet klausīšanās, nevis rāšanās vai kliešanas "režīmā". "Manas rokas vienmēr Tev atvērtas" ļauj bērnam sajusties pieņemtam ar visu emociju spektru. Ļauj vecākiem piedāvāt mierīgu situācijas/problēmas risinājumu.
Un galvenais, veido ciešāku saikni, piesaisti un uzticēšanos savā starpā.
  • Manas rokas vienmēr Tev atvērtas.
  • Es pieņemu Tevi tādu kāds esi.
  • Man Tu esi vislabākais.
  • Kopā mēs tiksim ar visu galā.
Bilde:http://www.famille-epanouie.fr

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru