piektdiena, 2015. gada 20. februāris

Jaunām māmiņām vajadzīgs atbalsts, nevis padomi...

Nelūgts padoms...
Teikšu atklāti, man nepatīk dzirdēt nelūgtus padomus. Lielākā daļa no šāda veida padomiem nāk citu cilvēku individuālo sajūtu vadīti. Ar citu dzīves situāciju, pasaules redzējumu un sajūtu bāzi. Pašpietiekami, visu zinoši, kaut kur ar aizkaitinātību, iespējams, pat aizrādoši padomi.
Sabiedrība ļoti bieži traucē mammai būt mammai un sajust sevi kā mammu, uzticēties sev pašai.
Ļausim būt par mammu katrai jaunpiedzimušai mammai!
Jaunpiedzimusi mamma ir kas ļoti īpašs. Nezinu vai to ievēro katrs, bet ieskaties kā ar ratiem iet mamma, kuras mazulis ir pāris nedēļas vai mēnesi vecs. Mammas soļi ir nedroši, šobrīd jauna pasaule ir Viņai apkārt. Acīs manāms satraukums, Viņa nenolaiž acis no ratos guļošā mazuļa.
Viņa mācās būt, Viņa aug kā mamma…
Ieskaties kā soļo mammas ar 6 mēnešus vecu mazuli. Soļi ir ātrāki, acis nes citu informāciju. Šīs mammas sajūtas ir citādas...
Aug mammas mazais mīļumbērns, aug pati mamma!
Jaunai mammai nav vajadzīgas pamācības, jaunai mammai vajag atbalstu. Vārdi: "Es arī …", "Tu neesi viena…", "Man negāja tik gludi ar…" var pasargāt daudz mammu. Pasargāt no liekiem uztraukumiem un bezizejas sajūtas.
Mammas būsim patiesas un atbalstošas viena otrai. Mēs katra varam sevi atcerēties pēc pirmām dzemdībām. Katra mamma piedzīvo stresu, katra mamma piedzīvo vilšanās, katrai mammai ir pieredze, kuru jāpārstrādā. Tikai ar savu patiesumu mēs varam palīdzēt jaunām mammām saprast, ka būt mammai ne vienmēr ir viegli, bet tas nenozīmē, ka Viņa ir nepietiekama vai slikta mamma.
NAV SLIKTU MAMMU, ir situācijas un notikumu ķēde, kas veido pieņemto lēmumu pamatus…
Ir lietišķā kultūra, ir biznesa kultūra u.c. dažādas komunikācijas kultūras.
Kapēc gan mamas nevarētu izveidot savu, mammu komunikācijas kultūru? Mums ir nepieciešams citāds komunikācijas veids: mazāk paštaisnības un fanātisma atsevišķos jautājumos, vairāk līdzjūtības un atklātu sarunu.
Aizdomājos par jaunajām mammām, kuras nevar tik ātri pielāgoties jaunajai pasaulei pēc bērniņa piedzimšanas. Mammas, kuras cieš no pēcdzemdību depresijas, mammas, kuras cīnās par savu pienu, mammas, kurām ir nemierīgi bērniņi, vai tad viņas ir citādākas?!
Nē, viņas ir tādas pašas, bet viņām vajag vairāk atbalsta, vairāk atklāto sarunu, vairāk sapratnes, vairāk "Es arī…", vairāk mīļuma no citām mammām.

Mamma, Tev ne ar vienu nav jāsacenšas!
Mamma, Tava sirds ir Tavs padomdevējs un ceļvedis!
Mamma, slikta diena nepadara Tevi par sliktu mammu!
Mamma, Tev vajag vairāk atpūtas!
Mamma, daudzi vecāki brīžam jūtas bezspēcīgi un strupceļā!
Mamma, neanalizē savu dzīvi vai laulību pirms Tavs mīļumbērns nav sācis staigāt!
Mamma, Tu vari izjust nespēku, negribēšanu, nevarēšanu, dusmas, satraukumu… Tu vari izjust katru emociju vienu pēc otras vai arī visas kopā!
Mamma, Tu esi vislabākā!
Mamma,  Es arī...


















Foto: http://s1.hubimg.com/u/12009794_f520.jpg

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru