svētdiena, 2015. gada 22. marts

Kapēc dzemdības ar Dūlu ir atšķirīgas?

Art Alisha Verno
"Ja Dūla būtu narkotika, būtu neētiski neizmantot to." ~ John H. Kennell

Mans vārds ir Kate, un es mīlu Dūlas.

Pēdējos 7 gadus es strādāju par vecmāti. Viena veida iejaukšānos dzemdību procesā tomēr vēlos veikt - Lai katra grūtniece, kuru satieku atrod savu Dūlu.

Pētījumi parāda, ka sievietēm ar Dūlas klātbūtni dzemdībās:
  • samazinās ķeizargriezienu skaits;
  • samazinās dzemdību ilgums;
  • samazinās lūgumu skaits pēc epidurālās anestēzijas;
  • samazinās palīgierīču izmantošana dzemdībās;
  • samazinās atsāpināšans izmantošana dzemdību laikā.
Ak, mans Dievs! Ko Tu vēl gaidi? Tagad, kad esmu uzrunājusi Jūsu prātu, ļaujiet man sākt runāt caur manu sirdi.
1. Jums jāsagatavojas (pēc iespējas agrāk) dzemdībām.
Dūlas saprot, ka piedzimšana ir mežonīgs brauciens (wild ride originālā tekstā), un ka zināšanas ir spēks. Dūla tiksies ar Jums, runās, izpētīs un sapņos kopā ar Jums par gaidāmajām dzemdībām. Dūla piedāvās Jums iespēju apmeklēt pirmsdzemdību kursus, kur ne tikai mācīs par dzemdību fizioloģiju, bet arī palīdzēs Jums saprast  cik svarīgs ir Prāta - Gara - Ķermeņa savienojums. Ne visi pirmsdzemdību kursi ir vienādi. Es ļoti ieteiktu apmeklēt kursus ārpus slimnīcām. Es ieteiktu apmeklēt kursus, kuri ir tendēti uz dabīgām dzemdībām.
2. Dūla palīdzēs Jums atcerēties, ka Jūsu ķermenis zin kā jādzemdē.
Photo by Three Plus Photography / Doula Lorel Hartley – Nurturing Notions
"Atcerieties šo, tā ir patiesība un īstenība: Jūsu ķermenis nav citrons. Jūs neesat mašīna. Radītājs nav vieglprātīgs mehāniķis. Sievietes organismam ir tāds pats potenciāls dzemdēt kā aardvarkam, lauvai, degunradzim, zilonim, stirnai un nīlzirgam. Pat tad, ja tas nav bijis Jūsu dzīves ieradums līdz šim, es iesaku jums iemācīties domāt pozitīvi par savu ķermeni. "
~ Ina May Gaskin

3. Jums būs iespēja ilgāk palikt mājās pirms doties uz slimnīcu, vai arī Jūs izlemsiet uz slimnīcu nedoties vispār.
Dūlas labi pārzin kontrakciju darbību. Sākuma kontrakciju izjūtas (0-6cm) var būt ļoti intensīvas, šis posms dažkārt var ilgt vairākas dienas vai nedēļas. Dūla nāks pie Jums mājās visa procesa laikā, iemācīs Jums relaksācijas metodes, iemācīs kā vieglāk pārdzīvot kontrakcijas. Vēlāk Jums būs iespēja izmantot šīs metodes turpmākajos dzemdību periodos. 
Dūlas piedalās un atbalsta grūtnieces arī mājdzemdībās. Lielākā daļa vecmāšu ļoti iesaka sadarboties (nolīgt) ar Dūlu pirmajās dzemdībās.
Ierašanās slimnīcā dzemdību beigu posmā novērsīs nevajadzīgus iejaukšanās pasākumus, piemēram tādus kā, augļūdeņu pārduršana, dzemdību stimulācija ar medikamentiem, pretsāpju līdzekļu izmantošana vai epidurālā anestēzija.

4. Jūs nepaliksies gulēt gultā.
Laba Dūla neļaus Jums visu laiku gulēt un neko nedarīt kontrakciju laikā. Dūla cels Jūs kājās un kopā ķersieties pie darba: tupšanās, šūpošanās, lēnā dejošana… mainot pozīcijas un kustoties dzemdību laikā, Jūs atvieglosiet sev muguras sāpes, vieglāk pārdzīvosiet kontrakcijas un palīdzēsiet vieglāk mazulim virzīties pa dzemdību ceļiem.


5. Jums ir masieris, personīgais un dzīves treneris - viss vienā personā.
Dūla iemācīs Jūs mīlēt savu ķermeni, veiks masāžu. Dūla var iemācīt masāžas tehnikas arī Jūsu partnerim.
Dūla labi pārzin dzemdību fizioloģiju un palīdzēs Jums kustēties un pārvietoties tā, lai palīdzētu mazulim veiksmīgāk virzīties pa dzemdību ceļiem uz leju, kas, savukārt, samazinās kopējo dzemdību laiku.
Kad Jūs teiksiet: "Es nevaru to paveikt!" viņa būs Jums blakus, maigi uzliks roku uz pleca, ieskatīsies Jums acīs un atgādinās: "Tu to vari! Jā! Tu vari!"
Dzemdībās gūtniece ir ļoti jūtīga. Dūlas sarunā ar grūtnieci dzemdību laikā izmanto pozitīvo valodu un spēcinošas afirmācijas, kas sniegs Jums pašiedvesmas spēku.


6. Dzemdību istaba ļaus Jums sajusties kā Dienas SPA
Sveces, mūzika, ziedi, aromterapija … ak!!!
Kad ienāku savu grūtnieču dzemdību istabās uzreiz redzu kad grūtniecei blakus ir lielisks palīgs.
Mierīgi maigs apgaismojums, mierīga mūzika, ziedi…
Dūlas ir eksperti relaksējošas vides radīšanā. Šādā vidē grūtniece un partneris jūtas daudz labāk. Es uzskatu, ka šāda vide atslābina arī vecmātes un ārstus… ļaujot mediķim "palēnināties" un "noskaņoties" uz grūtnieces dzemdību vajadzībām.


8. Viņa Jūs nepazīst
Sievietes parasti satiekas un nolīgst Dūlu vēlīnā grūtniecības laikā. Pētījumi liecina, ka Dūlas labāk atbalsta sievietes dzemdībās (un ieguvumi ir vislielākie), ja:
1) Dūla ir kvalificēts pavadonis un nav nodarbināta slimnīcā, un ...
2) sieviete nav saistīta ar Dūlu un viņiem nav tuvu personisko attiecību.

Kāpēc?

Dzemdības un piedzimšana ir neticamu pārmaiņu laiks sievietes dzīvē un fakts, ka Dūla pazīst sievieti tikai šajā notikumā ļauj dzemdētājai justies brīvi, bez aizspriedumiem vai kāda cita veida cerībām. Visām ģimenes attiecībām (un draudzībām) ir vēsture….. un tas dažkārt var traucēt veselīgam dzemdību procesam.

9. Neatkarīgi no tā, kā Jūs dzemdēsiet, Dūla padarīs Jūsu dzemdības labākas

Vienalga, vai Jūs dzemdēsiet ūdenī vai būs ķeizars, Dūla var padarīt Jūsu dzemdības par labākām. Pat tad, ja Jūsu dzemdību plāns "iziet ārā no rāmjiem", kas, ļoti iespējams, notiks, Dūla būs mīlošs un  pazīstams cilvēks. Cilvēks, kurš Jūs nomierinās un palīdzēs Jums sadzirdēt savas sirds melodiju. Iedrošinās un izskaidros notiekošo.
Es ļoti iesaku Dūlas arī plānoto ķeizaru dzemdību gadījumos.


10. Dūla tic Jūsu spējām un spēkiem, Viņa palīdzēs un atgādinās par ticību sev arī Jums

Mazuļa dzimšana ir tikai viena diena Jūsu dzīvē. Bet Jūsu dzemdību pieredze, dāvājot dzīvību mazulim - ja Jūs jutāt atbalstu, mīlestību un cieņu visa procesa garumā - stiprinās Jūs visu turpmāko dzīvi, lai kādu lēmumu Jūs pieņemtu.



Ar mīlestību, Kate.
Avots: http://taprootdoula.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru